Fincsiségek

Recept ötletek

Málnás sajttorta kehelyben

Málnás sajttorta-kehely

Hozzávalók:

  • 10 dkg édes omlós keksz
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A krémsajtos réteghez:
  • 20 dkg mascarpone
  • 2 dl tej (3,5 %-os)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 g zselatin (por)
  • A málnás réteghez:
  • 30 dkg málna
  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor
  • őrölt fahéj
  • reszelt narancshéj (el is hagyható)
  • 10 g zselatin (por)

Elkészítés:

Daráljuk le a kekszet, majd keverjük össze a vaníliás cukorral és a felolvasztott vajjal. Ezután kanalazzuk bele a poharakba, majd az ujjainkkal jól nyomkodjuk bele. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.

 Elkészíthetjük a krémsajtos réteget: a mascarponét keverjük simára a tejjel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd melegítsük forráspontig. Közben többször keverjük meg. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint, és kézi habverővel keverjük simára. Majd hagyjuk langyosra hűlni.

Vegyük ki a hűtőből a poharakat, majd kanalazzuk a megdermedt kekszes alapra a langyosra hűlt, krémsajtos-zselatinos keveréket.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

A málnát tegyük fel főni a vízzel, a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorra, fahéjjal és reszelt narancshéjjal (a narancshéj el is hagyható). Főzzük kb. 5 percig, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele. Ezután tegyük vissza a málnapépet a tűzre, majd forraljuk fel, közben kevergessük. Amikor már elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint, és kézi habverővel keverjük simára és hagyjuk langyosra hűlni.

Vegyük ki a hűtőből a poharakat, majd a megdermedt krémsajtos rétegre kanalazzuk rá a málnás réteget. Tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk, hogy teljesen megdermedjen.
A málnás-krémsajtos kelyheket közvetlenül a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd a tetejét díszítsük málnaszemekkel.

Lepjünk meg vele mindenkit!

 

Málnás-kókuszos panna cotta

Málnás-kókuszos panna cotta

Hozzávalók:

  • 4 db 2 dl-es pohárhoz:
  • 50 dkg málna
  • 4 dl tej
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2,5 dl tejszín
  • 4-5 evőkanál barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 teáskanál zselatin (por)
  • kókuszchips (el is hagyható)

Elkészítés:

A tejet és a kókuszreszeléket öntsük egy edénybe, majd néha megkeverve forraljuk fel. Vigyázzunk, nehogy kifusson, inkább többször keverjük meg. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni (én este forraltam össze, majd éjszakára a hűtőbe tettem, hogy a tej jól átvegye a kókusz ízét).

A kókuszreszelékes tejhez öntsük hozzá a tejszínt, majd adjunk hozzá 2 evőkanál barna cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot. Ezután kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjunk bele 2 teáskanál porzselatint. Addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, és sima állagú legyen. Hagyjuk langyosra hűlni, majd töltsük a poharakba, és tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy teljesen megdermedjen.

A málnát tegyük egy edénybe, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál barna cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, és kevergetve főzzük kb. 5 percig. Ezután vegyük le a tűzről, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.
Az átpasszírozott málnapépet tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjunk bele 2 teáskanál porzselatint. Ezután keverjük simára, csomómentesre, és hűtsük langyosra.

Vegyük ki a hűtőből a megdermed kókuszkrémet, majd kanalazzuk a tetejére a langyosra hűtött málnazselét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a málnás rész is megdermedjen.
Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kókuszchipssel, és díszítsük málnaszemekkel.

Málnás-túrós habos torta

Málnás-túrós habos torta

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • 0,5 dl joghurt
  • 6 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • A túrótöltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 1 marék arany mazsola
  • 3 tojás sárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél csomag főzős vaníliás pudingpor
  • A tetejére:
  • 20 dkg málna (fagyasztott)
  • 3 tojás fehérje
  • 7 dkg porcukor
  • pici ecet

Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrom, és egy kikent tortaformába nyomkodom úgy, hogy egy kis pereme is legyen.
A sütőt előmelegítem 180 C fokra, és a tésztát elősütöm 10 perc alatt.

Ezután az összekevert túrós tölteléket rákanalazom és a málnaszemekkel megszórom, mehet vissza a sütőbe légkeveréssel 160 C fokon (vagy normál 180 C fokon), és 35 perc alatt készre sütöm.
Ezután a keményre vert fehérjehabot habzsákba töltöm és körben feldíszítem a sütit, lehetne rácsosan is. Majd a hőmérsékletet visszaveszem 90 C fokra, és légkeveréssel a habot 35 perc alatt megszárítom rajta.

Kihűlés után veszem le róla a karimát és szeletelem.

Málnaszuflé

Málnaszuflé

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 25 dkg málna
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A díszítéshez:
  • pár szem málna

Elkészítés:

10 dkg cukrot 1 evőkanál vízzel kevergetve felolvasztunk, majd tovább kevergetve aranybarnára pirítjuk.

Olyan tortaformába öntjük, aminek nem lehet levenni az oldalát, de egy 1 literes lábas is megfelel. A karamell lehetőleg a forma oldalát is vonja be vékonyan. A karamellt hagyjuk kihűlni. Akkor jó, ha meg is repedezik.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd 10 dkg kristálycukrot, utána pedig 25 dkg villával összetört málnát adunk hozzá. A karamellel bélelt formába öntjük, és a forró sütőbe téve vízfürdőbe állítjuk. Közepes lángon kb. 45 percen át gőzöljük, majd hagyjuk kihűlni.

A tojások sárgáját 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral simára dolgozzuk, gőz fölött kevergetve mártást főzünk belőle, majd kihűtjük. Hűtés közben ajánlatos megkeverni.
Végül a szuflét egy tálra borítjuk, a vaníliamártással leöntjük, és málnaszemekkel díszítve tálaljuk.

forrás:mindmegette.hu

Ajvárleves chilis sajttal

 

Ajvárleves chilis sajttal

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej hagyma
  • ½
  • padlizsán
  • ½
  • dl olívaolaj
  • 2 db pritamin paprika
  • 1 dl fehérbor vagy rosé
  • 20 dkg ajvár
  • 6 dl csirke alaplé
  • 20 dkg feta sajt

Elkészítés:

1. Egy hosszában félbevágott padlizsánt előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 percig sütünk, rácson.

2. A hagymát apróra vágjuk, a pritamin paprikát kockára vágjuk.

3. A hagymát olívaolajon lepirítjuk, hozzátesszük a paprikát, felöntjük a borral.

4. 2-3 percig forraljuk, majd a padlizsán húsával együtt botmixerrel leturmixoljuk, hozzáadjuk az ajvárt, és a csirke levest, felforraljuk, és 10-12 perc alatt lassú tűzön főzzük.

5. A fetasajtot 2x2 cm-es kockákra vágjuk, apróra darabolt chili paprikában megforgatjuk, és a kitálalt forró leves tetejére tesszük betétként.

forrás: mindmegette.hu

Chilis borjúhússal töltött cukkinivirag

Chilis borjúhússal töltött cukkinivirág

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált borjúhús
  • 1 közepes fej salotta hagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 kiskanál durvára tört szárított chilipaprika
  • 3 dkg vaj
  • 4 db sárga bébi cukkini virággal
  • 4 db zöld bébi cukkini virággal
  • 8 db cukkini virág
  • 1/2 dl olívaolaj
  • A mártáshoz:
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2,5 dl 30%-os tejszín
  • 4 dkg vaj

Elkészítés:

A darált borjúhúst keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az apróra vágott salotta hagymát, sóval, borssal, a durvára tört chilipaprikával ízesítjük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és jól összekeverjük.

A virágos cukkiniket és a cukkinivirágokat megmossuk, lecsepegtetjük, a virágos cukkiniket éles késsel hosszában nem teljesen félbevágjuk, kicsit megnyitjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a cukkinivirágokkal együtt megtöltjük a chilis borjúhússal.

Olajozott tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, kiszedjük a tepsiből.

A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a dijoni mustárt, felöntjük a tejszínnel, és a felére beforraljuk. Végül hozzáadjuk a vajdarabkákat, sózzuk, és ha mártás állagú, lehúzzuk a tűzről.

Tálaláskor a töltött virágos cukkiniket és a cukkinivirágokat tányérra tesszük, és körbelocsoljuk a krémmártással. Forrón kínáljuk.

Megjegyzés:

A virágos cukkiniből és a cukkinivirágokból is kiskéssel, óvatosan vágjuk ki a porzókat.

 

Áfonyás-citromos turmix- a Hűsítő nyárra tele vitaminnal!

Áfonyás-citromos turmix

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2,5 dl (legjobb az organikus nyers tej, de helyettesíthetjük mandula-, kókusz- vagy normál tejjel) tej
  • 1/4 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg áfonya
  • 1 csepp (folyékony, citromos) sztívia

 

Hűsítő dinnye koktél egy kis chilivel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

1 szelet magozott dinnye

1 csipet fahéj

1 csipet chili

20 dkg málna

1 citrom facsart leve

A görögdinnye és a málna a nyári fogyókúrázók legjobb barátja!

Ha azonban már unod magában enni, ezeket a hozzávalókat dobd egy turmixgépbe,

adj hozzá némi vizet és máris kész a szinte kalória mentes italod, ami a szervezeted sav-bázis szintjét is helyrehozza!

Chilis uborka fagyi

Chilis uborkafagyi

Hozzávalók / 3 adag

  • 40 dkg uborka
  • 7 dkg cukor
  • 80 ml limelé vagy citrom
  • 0.5 ek chili paprika(egy paprika fele)
 

elkészítés

  1. Az uborkát megpucoljuk, megmossuk, félbevágjuk, a magját kávéskanállal kikaparjuk.
  2. Késes aprítóba rakjuk felkockázva. Ha nem akarjuk túl csípősre a fagyit, akkor a paprika erét meg a magját távolítsuk el. Szintén felkockázva dobjuk az uborkához.
  3. Facsarjuk rá a lime levét, végül mérjük bele a cukrot. Daráljuk simára.
  4. Egy üvegtálba szűrjük át szitán keresztül, töltsük a levét jégkrém formába. 
  5. Legalább 3 órára rakjuk fagyasztóba.
  6. A formákat pár másodpercre mártsuk forró vízbe, hogy könnyen kicsússzon a fagyink.  forrás: nosaly.hu