Fitten Nyáron is Tippek Katus Attilától

2015.06.10 17:35

Végre megérkezett a mindenki számára már nagyon várt meleg nyár.

Fitten nyáron is!

Használjuk ki ezt a jó idő adta lehetőségéket a sportolásra, testmozgásra. 

 

A nyári sportolásra való motivációként van egy jó hírem: Nyáron sokkal könnyebb fogyni!

Meleg időjárás esetén az alapanyagcsere szintünk eleve magasabb, mint télen.

Ha kihasználjuk a jó időt és többet sportolunk a szabadban, akkor még tovább fokozhatjuk kalória felhasználásunkat – vagyis könnyebb lesz leadni a súlyunkból. Nem véletlen, hogy a profi edzéstervekben is a szálkásításról szól a tavasz és a nyár, ez az időszak ideális a kardió mozgásformákhoz.
 

Emellett fontos oda figyelnünk a táplálkozásunkra és a folyadékbevitelre is.
 

A meleg időjárásban az intenzívebb párologtatás és izzadás miatt fokozott folyadékpótlásra van szükség, mivel rengeteg vizet és ásványi sókat is elveszítünk. Az ásványvíz ideális választás, de emellett a gyümölcslé, tejtermék és nagy energiafelhasználással járó aktivitás esetén cukortartalmú üdítők is megfelelő választást jelentenek a folyadékpótláshoz. A 2 óránál hosszabb edzések esetén pedig feltétlenül szükség van nátriumpótlásra is, például sportitalok fogyasztásával
 

 

Sportolás előtt nem csak a megfelelő folyadékbevitelről, de az optimális vércukorszintről is gondoskodnunk kell a jó teljesítmény eléréséhez. Nyáron érdemes a szezonális kínálatból választani, használjuk ki a nyár adta zöldség és gyümölcs kínálatot. Rengeteg gyümölcs közül választhatunk, amelyeknek nagyon magas a folyadék, rost és vitamin tartalma.
 

Étkezéseinket úgy osszuk be, hogy sportolás előtt 1-2 órával szénhidrátban és fehérjében dús tápanyagokat fogyasszunk. Óvjuk magunkat a túl zsíros, nagyon magas kalória tartalmú ételektől. A sportolást követően pedig szénhidrátokkal és fehérjékkel tölthetjük fel újra energiaraktárainkat és segíthetjük izmaink regenerálódását.
 

Nyáron fokozottabban oda kell figyelnünk a sportmozgások, intenzitására, kezdetének és időtartamának megválasztására.
 

A testet fel kell készíteni arra az intenzív megterhelésre, amit a 30 fok feletti hőmérséklet jelent, ezért legjobb sportolással kezdeni a napot, vagy tervezzük be estére az edzést.
 

A hétvége és a jól megérdemelt nyaralás nem kell, hogy a kőkemény edzésekről szóljon, a vízben labdázás vagy frizbizés, a gyepen tollasozás tökéletesen átmozgat, de egy keményebb strandröplabda csata, vagy egy vízi bicikli túra már egy komolyabb edzéssel is felér.
 

Nyáron mindenki, ha teheti, víz közelben tartózkodik. Használjuk ki a víz pozitív hatásait is.
 

Az úszás, vagy vízi torna során a víz felhajtó erejének köszönhetően megszabadulunk a súlyunktól és így felszabadultabban mozoghatunk. Ráadásul a vízben a testünket minden irányból érő nyomás miatt a vérkeringés is fokozódik, így élénkebb lesz az anyagcsere is.
 

Az úszás nem csak jobb fizikai, erőnléti állapotot eredményez, hanem lelkileg is pihentető hatású. A víz jótékony hatása, mely megszabadít a testünk súlyától, hönnyednek és súlytalannak érezzük magunkat.
 

Nyáron nem csak a vízi sportokra van lehetőség, itt van például a biciklizés. Csak az eső tarthat vissza minket, bicajjal bárhová könnyedén eltekerhetünk, sőt túrákat is szervezhetünk. Előnye még, hogy állandó mozgásban tart, javítja a vér oxigénellátását. Mozgatja a hasizmokat is, a karokat és a vállakat, a lábakról nem is szólva. A kerékpározás aerob mozgásforma, és attól, hogy hatását csak a combban érezzük, mindenünket átmozgatja.
 

A strandon ideális lehetőség kínálkozik a röplabdázásra. Alaposan átmozgatja a testet, közben pedig remekül szórakozunk. Naponta egy-két óra röplabda a strandon, és máris edzettebbek leszünk. A homokban gyaloglás, taposás, ugrálás miatt az ízületek edződnek, a karok, a comb és a fenék formálódik, a felsőtest edződik, az irányváltások miatt pedig az izmok deréktól lefelé is mozgásban vannak, sőt a kis, finom belső izmok is dolgoznak.
 

Próbáljuk a strandokon is összekötni a kellemest a hasznossal. Vízi biciklizzünk, kajakozzunk, ha pedig egy kicsit extrémebb „vizekre evezünk”, a vízisít, a rafting és a szörf, búvárkodás is nagyon hatékony nyári sportnak számít. Számos lehetőség van hazánkban is gyakorolni őket, ha valaki kedvet érez hozzá.
 

 

Akik a nyári hőség ellen úgy védekeznek, hogy a lakásban, otthon maradnak, azok számára is tudok egy nagyon jó megoldást: az otthoni fitneszt.
 

Az otthoni edzés nem csak fő edzésprogramnak, de kiegészítésnek is kiváló lehet. Minden nap akárcsak egy-egy gyakorlat elvégzése is roppant hasznos lehet. Főleg azoknak, akik ülőmunkát végeznek, így jelentős terhelésnek teszik ki hátizmaikat és az egész gerincoszlopot.
 

Ezekkel a rövid edzésprogramokkal is egész jól karban lehet tartani a testünket.
 

Ha lehet, válasszunk egy napszakot, időpontot az edzésre és a fontossági sorrendünkben pedig lehetőség szerint az élen legyen a mozgásprogramunk, mert ha hirtelen minden elfoglaltság fontosabb lesz, annak a testmozgás látja kárát.
 

Ha otthon edzünk azt csak megfelelő háttértudással tegyük. Ha nem vagyunk elég képzettek olvassunk utána, nézzünk videókat, esetleg fogadjunk személyi edzőt,aki már akár egy két alkalommal is megtanít a helyes technikákra.
 

A gyakorlatok összeállításánál törekedjünk arra, hogy ne csak egy-egy testrészre történjen az edzés, hanem teljes testünket mozgassuk át. Az edzés legyen változatos, tartalmazzon erősítő, nyújtó és kardió jellegű gyakorlatokat is.
 

Hogy mindig kellően motiváltak legyünk vezessünk edzés naplót, amelybe céljainkat, edzéseinket és akár táplálkozási szokásainkat, érzéseinket feljegyezhetjük.
 

Ügyeljünk a fokozatosságra. Tudatosan lélegezzünk, a levegőt, sose tartsuk vissza.
 

Eszközök tekintetében is széles a lehetőség, az egyszerűbb kézi súlyzóktól kezdve az összetettebb fitneszgépekig bármit beszerezhetünk.
 

Néhány jól használható sporteszköz: állítható kézi súlyzók, fit-ball, gumikötelek segítenek abban, hogy változatos és hatékony edzéseket tudj végezni. De saját testsúllyal végrehajtott gyakorlatok, mint pl. a fekvőtámasz, vagy a hasizom- és a mélyhátizóm-gyakorlatok, guggolások kombinációi, vagy futással kombinált ügyességi feladatok, stretching is hatékonyak lehetnek.
 

Felsorolásból is látszik, hogy nyáron is sok lehetőség van az aktív életmódra. Hozzuk magunkat formába a nyár folyamán, hiszen sokkal könnyebb és ideálisabb körülmények adottak. Kipihentek, jól tápláltak vagyunk. Finom friss, vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek gazdag kínálatai közül választhatunk. Emellett kevesebb stressz hatás ér minket és együtt lehetünk barátainkat, családtagjainkkal, akikkel a mozgás élménye még erőteljesebb, feledhetetlen marad.
 

Mutassunk példát gyermekeinknek is, amellett hogy a saját egészségünkre is odafigyelünk. Töltsük a nyaralást is aktívan és higgyük, el sokkal kipihentebbnek fogjuk érezni magunkat, mintha egész nyáron csak a semmittevéssel töltöttük volna el a drága időnket.

 

Katus Attila

Forrás: RelaxArt magazin