Fogyjunk matek nélkül

2015.06.10 17:28

Fogyjunk matek nélkül!

 
 

Elegünk van az olyan diétákból, amelyek bonyolultak?

A következő tippek segítségével csak annyival kell számolnunk, hogy mennyivel lettünk csinosabbak!

Pontosan kiszámítani, mennyi kalóriát fogyasztunk, pont olyan képtelenség, mint megsaccolni, hány cukorka van egy zacskóban. Számolgatás nélkül tarthatjuk kézben az étkezésünket, ha fogyókúrás menüt rendelünk egy ételkiszállítónál – így pont a megfelelő adagot kapjuk minden ebédre, ráadásul sok rosthoz és fehérjéhez is jutunk.

Még egy plusz, hogy így megtanulhatjuk, mekkora adagokra van szükségünk valójában. Ha fagyasztott ételt vásárolunk, válasszunk olyat, amelyben legfeljebb 500 kalória van, legalább 4 gramm rost, és maximum 15 gramm zsír (ebből kevesebb, mint 3 gramm telített), valamint maximum 700 mg só.

 


Adagolás helyett – olvassuk el a címkét!
Ha nincs titkárunk, aki táblázatot vezetne az étkezéseinkről, inkább szánjunk rá 15 másodpercet, és olvassuk el a legfontosabb összetevőket az élelmiszerek csomagolásán. Válasszuk azokat, amelyek címkéjén teljes kiőrlésű liszt, zabpehely, mogyoró vagy gyümölcs szerepel az összetevők listájának elején.


Taposógép helyett – fogyjunk súlyzóval!
A Duke University friss kutatása szerint a taposógép kijelzője a valóságosnál kb. 10-15 százalékkal több kalória elégetését mutatja. Ráadásul 20 százalékunk úgy jutalmazza magát edzés után, hogy megeszik annyi kalóriát, amennyit ledolgozott. Taposás után még 2-6 órán át kimerültek vagyunk, úgyhogy általában a házimunkának is lőttek.
Hasznosabb lehet, ha inkább súlyzókkal tornázunk. Bár a kardioedzés több kalóriát éget el percenként, a súlyzózás után még hosszú órákon át folytatódik a zsírégetés. Ha hat hónapon át heti három alkalommal végzünk súlyzós edzést, az anyagcserénk nyugalmi állapotban is 7 százalékkal hatékonyabb lesz. És ha ráadásul még fel is pörgetjük a tempót, 11 százalékkal gyorsabban égetjük el a kalóriákat.


Méricskélés helyett – élvezzük az evést!
Felesleges lemérni az adagokat.  Egy 2007-es kutatás szerint ehetünk többet úgy, hogy mégis fogyunk. A kutatásban részt vevő nők mind diétáztak, de egy részük vízben gazdag táplálékokat fogyasztott, például levest, gyümölcsöt és zöldséget. Ők 25 százalékkal többet ettek, mégis többet fogytak, mint a társaik. Miért? Mert kevesebb kalóriát fogyasztottak, mégis jóllaktak az ételek magas víztartalmának köszönhetően.
Szóval a méricskélés helyett inkább étkezzünk kimérten! Mire az agyunk megkapja a jelet, hogy gyomrunk tele van 12-15 perc telik el, ezért minden falat után tartsunk kicsi szünetet, s akkor  jól fogunk lakni repetázás nélkül is.


Túlsúly és menopauza
A változókorral együtt járó, az érrendszer vegetatív idegrendszerét érintő úgynevezett vazomotoros tünetekről korábban azt hitték, hogy azoknál a nőknél enyhébbek, akik testének zsírtartalma nagyobb, mert a testben lévő zsír a férfihormont ösztrogénné tudja alakítani. Vagyis feltételezték, hogy van ösztrogénhormon-tartalékuk, amely megóvja őket a hormonszint csökkenésével magyarázható kellemetlen szimptómáktól.
Azonban Rebecca C. Thurston pittsburgh-i kutatócsoportja megcáfolta a korábbi hiedelmeket.
Vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy minél nagyobb a testzsír aránya, annál nagyobb a hőhullámok és az éjszakai izzadás jelentkezésének valószínűsége! Ez pedig eggyel több okot a fogyásra!

Változtatunk étrendünkön, mozgunk rendszeresen biztosan leadunk pár kilót úgy, hogy a nyári ruháink ismét csinosan állnak rajtunk!