Málna -boldogasszony csipkéje

2015.06.19 13:08

A málna magyar népies neve a boldogasszony csipkéje és a himpér, a német Himbeere szó alapján.

Magyarországon őshonos növény, kb. 2 m magas félcserje. Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fűrészfogas. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben vagy bugában állnak. Vörös,csonthéjas, bogyós álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be.

A szederrel ellentétben leválik a vackáról. Ízletes gyümölcs, fő konzervipari  alapanyag.

 

Már az ókorban gyógynövényként volt ismert. A középkorban elsősorban kolostorokban foglalkoztak vele.

Carolius Clusius  már 1601-ben különbséget tett vörös és sárga fajták között.

Európában mára majdnem mindenütt megtalálható, de a mediterrán országokban a hegyekbe húzódott vissza. Érdekesség, hogy  nem él Portogáliában,Izlandon és Skandinávia északi részén.Amerikában pedig őshonos fajtája a fekete málna.

Gyümölcse miatt kedvelt kerti növény. A magas vitamintartalma miatt egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36-70%-os) cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének (0,18–3,80 mg cukor naponta virágonként) – a méhek számára egy megbecsült melléktápanyagforrás.A málnát tiszta alkohol édesítésére is használják. A gyümölcs szüret után már nem érik tovább, így a nem klimakterikus gyümölcsök közé tartozik.

A málna gyümölcse bor készítésére is alkalmas. A málnabogyókat összezúzzák, előerjesztik, majd kipréselik. A visszamaradt cefrét vízzel leforrázzák és újra kipréselik. A préselésekből nyert levet összekeverik. Cukorból és málnaléből szirupot főznek, amit hozzáadnak a kipréselt málnaléhez.

Különböző készítmények is málna kivonatot tartalmaznak, így több fogyókúrás termékben is megtalálhatóak. 

Ez a málnában lévő zsírbontó ketonoknak köszönhető.

Mit tartalmaz 100 gr málna:

 

100 gramm málna tartalmaz:
Kilokalória Kilojoule Víz Zsír Kálium Kalcium Magnézium C-vitamin
34 142 84 g 0,3 g 170 mg 40 mg 30 mg 25 mg

 

Magas C vitamin, Magnézium szükségletünket fedezhetjük belőle!

Egy felnőtt napi szükséglete:
Kálium Kalcium Magnézium C-vitamin
9% 5% 10% 33%