Narancsbőr?

2015.06.10 17:21

Dióhéjban a narancsbőrről

 
 

A nők testfelépítésük miatt hajlamosabbak a cellulitre, hiszen nagyobb mértékű a bőr alatti zsírfelhalmozódás.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy férfi nem lehet narancsbőrös!

A kis dudorok a bőrfelszínen így az anyagcserezavarból, illetve a nem megfelelő nyirokkeringés miatt felhalmozódott salakanyagokból keletkeznek.

A túlsúly és a mozgásszegény életmód mellett azonban szervi okai is lehetnek, például az elégtelen máj- és veseműködés, vagy az ideg- és hormonrendszer zavarai. Természetesen a genetikát sem szabad kihagyni a felsorolásból: van, aki egyszerűen hajlamosabb a narancsbőrre, mint mások.

 chili1

A cellulit legfontosabb kiváltó oka a lerakódott zsírréteg, amely a női hormonoknak köszönhetően elsősorban a csípőn és a fenéken gyűlik össze.

Ezért fontos, hogy heti több alkalommal is végezzünk olyan zsírégető mozgásformákat, mint az aerobik és a séta, melyek az említett területekről hatékonyan távolítják el a felesleget.

 

Hatalmas változást jelenthet, ha elhagyjuk az étrendünkből a finomított szénhidrátokat. Azonban nem szabad elhagyni az olyan jelentős komplex szénhidrátok alkotta ételcsoportot, melybe a burgonya, a rizs és zab tartoznak.

 

A manapság népszerű, hangzatos diétákkal ellentétben ugyanis ezek semmilyen kapcsolatban nem állnak a cellulit kialakulásával.

Ellenben, ezek elhagyása drasztikusan csökkenti a bevitt tápértéket, ami csak még súlyosabbá teszi a narancsbőrt.

A só visszatartja a sejtek közti folyadék áramlását, ami a narancsbőr kialakulásához, súlyosbodásához vezet. Az emberek átlagban naponta épp kétszer annyi sót fogyasztanak, mint amennyire a szervezetüknek szüksége lenne. Az egyik legártalmasabb étel a hagyományos fehér kenyér, amiből négy szelettel a napi sószükséglet felét bevisszük.

Meglepő tény, hogy egy tál kukoricapehely több sót tartalmazhat, mint egy tál tengervíz. Ezért lehet nagyon fontos az élelmiszer-cimkék áttanulmányozása vásárlás előtt, főzésnél pedig részesítsük előnyben a zöldfűszereket.

A keringést stimuláló chili, gyömbér és erős paprika szintén hatékony segítséget nyújtanak a cellulit elleni harcban.

Az ivásról sem szabad elfeledkezni!