Nemcsak finom,de fogyni is lehet tőle?

2015.06.10 17:17

Málna és Chili?

 
 

Nemcsak finom, de fogyni is lehet tőle?

Modern életvitelünkben nem is gondolnánk, hogy épp a szemünk előtt van két olyan csodálatos növény, mely nemcsak finom és persze csípős, de segíthet anyagcsere- folyamatainkban is

Málna?
Érkezik a tavasz, és az első gyümölcsök között ott az eper és a gurulós málna. Magyarországon őshonos növény, már az ókorban is gyógynövényként ismerték. A középkorban elsősorban kolostorokban foglalkoztak vele. Carolus Clusius már 1601-ben különbséget tett vörös és sárga fajták között.

BBexkaB.img


Gyümölcse okán kedvelt kerti növény
A magas vitamintartalma miatt az egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36–70%-os) cukortartalmának, a méhek számára megbecsült melléktápanyag-forrás. A málnát tiszta alkohol édesítésére is használják. A gyümölcs szüret után már nem érik tovább, így a nemklimakterikus gyümölcsök közé tartozik.

 

 

 

 

Kutatások?
Kutatók megállapították, hogy a málnában lévő ketone a málna természetes, fenoltartalmú alkotóeleme.

Próbáld ki a chili zsírégető hatását, és szabadulj meg pár kilótól.

A chilipaprika Amerikából származik, ám mára szinte a világ minden pontjára eljutott. Pikáns, csípős íze miatt számos országban kedvelt, sőt, elmaradhatatlan része a gasztronómiának.

A chili ugyanakkor nem csupán a konyhaművészetben, hanem az egészségmegőrzésben, illetve a diétában is fontos szerepet játszhat.

Így fogyhatsz chilivel

Szavazz!
Hová hízol elsősorban?
Mellre?
Hasra?
Fenékre?
Mindenhová?
 

A chilipaprika legfontosabb hatóanyaga a kapszaicin, mely többféle pozitív hatást gyakorol a szervezetre.

 Egyfelől serkenti az anyagcserét és a vérkeringést, valamint fokozza az emésztőnedvek termelését - mindennek köszönhetően segíti a súlyvesztést.

Ezenkívül a csípős alkaloid antioxidáns, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A kapszaicin segít a náthás-megfázásos tünetek orvoslásában, így az őszi-téli időszakban különösen ajánlott a fogyasztása.

Mit tartalmaz 100 gramm chili?

  • 20 kcal
  • 220 mg kálium
  • 1,6 gramm rost
  • 120 mg C-vitamin

A kapszaicin megakadályozza, hogy szervezetedben a kritikus helyeken tovább növekedjen a zsírsejtek mérete, illetve a vér zsírtartalmát is csökkenti. Megszabadít a lerakódott salakanyagoktól és gyorsítja a súlyvesztést. A chili ezen kívül C-vitamin-tartalmával is segíti a zsírégetést, a benne lévő kálium pedig vízhajtó hatású. Ennek köszönhetően a hasi tájékon felgyülemlő víztől könnyen megszabadulhatsz a segítségével.

Mennyi chilit ehetsz?

Egy átlagos nagyságú chilipaprika körülbelül 10 gramm. Ennél többet egy nap alatt nem ajánlott fogyasztanod, mert gyomorégéshez vezethet, illetve irritálja a száj nyálkahártyáját is. Arra is érdemes ügyeled, hogy hosszabb távon ne fogyassz minden nap chilit.

Ezért étrend-kiegészítőkkel pótold, így elkerülheted a káros mellékhatásokat.

 

Nemcsak finom, jó fogyókúrát kívánunk!